Succes

Als kind wist ik al dat veel geld verdienen niet het hoofddoel van mijn leven zou worden. Krom liggen voor een mooi huis, grote auto en status; het is niet aan mij besteed. Belangrijker dan maatschappelijk succes vind ik, voor mezelf, dat ik dingen kan doen waar ik blij van word en er het liefst ook nog anderen blij mee kan maken.

En zo komt het misschien dat ik me nog steeds een meisje voel en veel van het grote-mensen-leven lekker aan me voorbij laat gaan. Natuurlijk heb ik gewoon een leven met verantwoordelijkheden en andere grote-mensen-dingen, maar ik merk dat mijn leven toch wat afwijkt van het gemiddelde. Ik heb daar zelf totaal geen moeite mee, maar je hebt soms wat uit te leggen. Fascinerend vind ik hoe sommige mensen alles zo perfect voor elkaar hebben. Het ligt voor de hand je daaraan te willen meten en soms doe ik dat ook wel. Oké, huis check, auto check, kinderen nee dus, gezondheid ook al niet helemaal en mooie dure kleding haha, nee ook al niet.

Kleding dus

Wat ik zelf wel grappig vind qua kleding is dat ik inmiddels genoeg geld heb om duurdere kleding te kopen, maar ik vind dat zo moeilijk! Tijdens mijn studie waren er (vrouwelijke) medestudenten die op het moment dat de beurs binnen kwam meteen een nieuwe outfit gingen scoren. Ik begreep daar niks van; is dat het belangrijkste als je zo weinig geld hebt? Ik kocht een broek voor vijf gulden op de Albert Cuypmarkt. Die deed het ook.

Mijn duurdere kledingstukken zijn onder te verdelen in drie categorieën: de eerste (favoriete) zijn dingen die ik in de uitverkoop gekocht heb, de tweede afdankertjes van mijn moeder (met dure kledingsmaak en bijpassende portemonnee) en de derde zijn dingen die ik heel mooi vind, waar ik over twijfel want eigenlijk niet de goede maat en dan toch koop. Van die laatste categorie heb ik veel verdriet, dat begrijp je. Die hangen in de kast te pronken, maar ze staan voor geen meter. Het was gewoon de verkeerde maat, maar ze hadden geen andere. Ik denk dat ik dan denk dat het toch een keer gaat passen omdat ik het graag wil. Dus zo zie je, zelfs in kleding kun je onsuccesvol zijn. Ach, ik draag het als een vrouw. Meisje.

Er waren tijden in mijn leven dat ik het ’n stuk armer had dan nu. Eigenlijk kon ik net rondkomen. Toch heb ik het nooit als vervelend ervaren. Je moet natuurlijk wel goed nadenken over uitgaven en niet een te dure smaak hebben.

Het gekke is dat ik, nu ik veel meer te besteden heb, nog steeds niet heel makkelijk geld uitgeef. Voor mij is geld iets dat het leven makkelijker maakt en je hebt het zeker nodig. Maar geluk zit voor mij in fijne momenten en ontmoetingen, niet in spullen.

Het leven is een toverbal

Ik zie het leven als een toverbal: je weet nooit wat er gaat komen. Dat vind ik fijn want ik houd niet van saai. En natuurlijk wil ook ik dat het positieve dingen zijn die gaan komen. Maar na mijn diepe dalen waren de pieken des te hoger en dat vind ik dan weer erg de moeite waard. En wat het succes betreft: voor mij is het gevoel van vrijheid om me te kunnen ontwikkelen belangrijker. Misschien is dat ook een soort succes.

In 2014 schreef ik dit nummer over succes op mijn manier.

Lees ook mijn verhaal Gelukkig valt het allemaal wel mee

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.